30 Eylül 2015 Çarşamba

FINDIKLI DEREOTLU EKMEK

Ne zamandır ekmek yapmak istiyordum.. bir kaç yabancı blog gezdikten sonra en sonunda ortaya karışık kendi tarifimi oluşturdum..sonuç tabi ki muhteşemm oldu. çocuklar özellikle kızım ekmeğe olan düşkünlüğünden mütevellit kapasitesini epey zorladı ekmek yeme konusunda... e o zaman gelsin tarif....




Malzmeler

yaklaşık 2,5-3 su bardağı elenmiş un

1,5 çay kaşığı instant kuru maya

1 yemek kaşığı şeker

1 yada 1,5 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta

su

dere otu (miktar isteğe bağlı)

bir avuç fındık ( isteğe göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)

elenmiş unun ortasına dereotu ve fındık hariç diğer malzemeleri koyup ele yapışmayan yumuşak bir  hamur yoğurun..üzerini strechle yada nemli bir bezle örterek bir gün boyunca dinlendirin. arada kontrol edin. çünkü bulunduğu kaptan taşma ihtimali çok yüksek. bir gün sonra içine istediğiniz miktarda dereotu ve fındık ekleyerek yoğurun, bu sırada tekrar az miktarda un eklemeniz gerekebilir. çünkü zaten yumuşak olan hamurunuz beklediği için daha da yumuşamış olacak. hamurunuza son olarak yuvarlak şeklini verip üzerine bıçakla çarpı işaretini atmayı unutmadan, yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyuyoruz. 250C de 15 dk daha sonra 200 C de üstü kızaana kadar pişiriyoruz... soğuduktan sonra kesebilirsiniz... afiyet olsun....


Not : bir gün mayalandırmakdaki amaç ekmeğin daha lezzetli olması ve kesildiğinde hazır ekmekler gibi göz göz olmasını sağlamaktır...




Hiç yorum yok: